LAHTI

TervetuloaPepperboxSivuillemme
EtusivuChi-CafeMatchaPuutarhaanLemmikilleGreen 8Yhteystiedot

Luomu Matcha

 – Maailman terveimmän ja pitkäikäisimmän kansan  japanilaisten  käyttämä korkealaatuinen, arvostettu ja erittäin hienoksi jauhettu vihreä tee.

Aidon Matcha teen kasvatus poikkeaa muusta teen viljelyksestä: Huhtikuun alkupuolella Matcha viljelmät peitetään auringon valolta niin että lopuksi 90% auringon valosta suodattuu pois, jolloin teelehtien klorofyllin (lehtivihreä) määrä moninkertaistuu, jolloin tee saa sen tumman vihreän sävyn, ja miedon makeahkon maun.


Toukokuun alussa auringolta yhä suojatut teelehdet poimitaan käsin. Tämän jälkeen lehdet välittömästi höyrytetään ja kuivataan jolloin fermentaatio (käyminen) pysähtyy. Kuivatut lehdet tarkastetaan ja lehtiruodot poistetaan, tämän jälkeen lehdet jauhetaan kontrolloidun viileissä huoneissa olevissa perinteisissä kivimyllyissä, jotka muuttavat teelehdet ultra hienoksi, puuterimaiseksi Matcha tee jauhoksi 40 g/ tunti nopeudella. Jos myllyjä nopeutetaan niistä muodostuva lämpö pilaisi Matcha teen.


Toisin kuin perinteisen vihreän teen kohdalla, josta haudutuksen jälkeen poistetaan teelehdet Matcha –teessä käytetään myös ne hyödyksi. Jolloin teetä juodessa saa myös teelehtien sisältämät ravinteet.  Matcha – tee vaikuttaa terveyteen monipuolisesti. Ravitsemustieteilijät ovat havainneet Matcha teen vaikuttavan mm. joihinkin syöpä riskeihin, korkeaan kolesteroliin, sydän sairauksiin. Matcha tee kuuluu olennaisena osana terveelliseen Japanilaiseen ruokakulttuuriin.

Matcha teen valmistus:

Lämmitä vesi noin 80 asteiseksi (ei saa olla kiehuvaa), liian kuuma vesi vaikuttaa teen makuun

Kaada hieman  vettä kuppiin ja lisää Matcha jauhe n ½ tl niin että se ei paakkuunnu, sekoita Matchaa bambu vispilällä ja lisää loppu vesi.Vispaa vettä ”W” kuvioisesti jotta jauhe sekoittuu .

Nautiskele Matcha tee

Bambu vispilä on oleellinen osa Matcha teen valmistusta. Niitä voi tiedustella meiltä.


Jotta Bambu vispilä pysyy hyväkuntoisena kasta vispilä osa  aluksi kuumaan veteen (esim tee vesi) n 10 sekunniksi, älä hierrä sitä sekoittaessa teetä kupin reunoihin tai pohjaan, ja huuhtele käytön jälkeen kylmällä vedellä.


Perinteinen Japanilainen teeseremonia sai alkunsa vuonna 1191 kun uusi tapa nauttia teetä rantautui Kiinasta Japaniin. Kyseessä ei ollut pelkästään uusi tapa valmistaa teetä vaan kokonaan uusi teen muoto, erityisellä tavalla kasvatettu ja valmistettu puuterimainen teejauhe. Vuosisatojen kuluessa Matcha tee levisi yläluokasta myös tavallisen kansan pariin.

Teeseremonia on muodollinen tilaisuus pukeutumista, käyttäytymis-sääntöjä, istumajärjestystä, teen valmistusta ja nauttimista myöden. Huomiota kiinnitetään  esteettisyyteen, aina tee huoneen maisemasta, koristeluun, ja seremoniassa käytettyjen astioiden kuin kukkien asetteluun. Tee seremonian kesto vaihtelee puolesta tunnista  neljään tuntiin.

Matcha teen koostumusMaailman laajuisesti tiedossa olevia vihreän teen hyviä ominaisuuksia.